Back

VBC’s China Academie biedt al 25 jaar lang het grootste aanbod cursussen Chinese taal en cultuur in België.
Vanaf oktober 2006 ging het Confucius Instituut Brussel officieel van start, als deel van het wereldwijde netwerk van Confucius Instituten.

Het Confucius Instituut in Brussel (CIB) is het eerste Confucius Instituut dat in België werd opgericht, volgens het akkoord ondertekend in maart 2005 door het Bureau van de Nationale Raad voor Onderricht van het Chinees aan Buitenlanders en Vereniging België- China. In september 2006 werd Confucius Instituut in Brussel officieel ingehuldigd in het Egmont Paleis, in aanwezigheid van de Chinese vice-premier ZENG Peiyan en zijn Belgische evenknie de heer REYNDERS.
Het CIB maakt deel uit van een uitgebreid internationaal netwerk ter verspreiding en promotie van de Chinese taal en cultuur dat werd opgericht met de steun van de Chinese overheid.

Haar activiteiten zijn gebaseerd op het bestaande lessenpakket van China Academie, de vermaarde school van Vereniging België-China met meer dan 20 jaar ervaring in het onderwijs van de Chinese taal en cultuur in België.

Haar Chinese partner is de Universiteit voor Vreemde Talen van Peking, beroemd en erkend als vooraanstaande universiteit voor taalonderwijs met 42 talen, het Chinees voor buitenlanders en talrijke specialisaties op haar cursusprogramma.

Het doel van het instituut is

  • – de promotie van de Chinese taal en cultuur bij het Belgisch en het Europees publiek,
  • – de versteviging van Chinees-Belgische en Chinees-Europese vriendschapsbanden,
  • – de ontwikkeling van multiculturele uitwisselingen en
  • – het bijdragen aan een vreedzame, harmonieuze samenleving.

Haar hoofdopdracht, die steunt op twee peilers – het onderwijs van de Chinese taal aan buitenlanders en de verspreiding van de Chinese cultuur – bestaat uit het organiseren voor een breed publiek van Chinese taalcursussen, conferenties over de Chinese cultuur, taal- en cultuurstages in China, het opleiden van leerkrachten om Chinees te doceren, pedagogische ondersteuning en het verstrekken van allerlei informatie over de Chinese leefwereld.