Afscheid van An

KORTE GESCHIEDENIS VAN CHINA VANDAAG IN ANS EIGEN WOORDEN
“Er was een China Vandaag in 1979 (heel chic) maar na 1 jaar was er geen geld meer om een Nederlandstalig tijdschrift vanuit de VBC te financieren.
Spijtig. Maar toen was de VBC nog heel sterk Franstalig gericht.
Dus begonnen Lin, André en ik in 1980 met een periodiekje dat toen nog gestencild werd.
In 1982 zijn we dan opnieuw gestart met een simpeler uitgave van China Vandaag.
Samen met Jean Pol Desimpelaere puzzelden we het tijdschrift op de zolder van de VBC (toen nog in de Middaglijnstraat) in elkaar. Foto’s werden geknipt, verkleind of vergroot met een potlood, een gom en papier.
Dan werd alles in elkaar gepuzzeld en naar EPO gebracht voor druk.
Jean Pol, Lin en ik hebben van het begin af altijd de ganse lay-out en het zoeken van foto’s verzorgd.
Later kwam China Vandaag uit in kleur, maar daardoor liepen ook de kosten op.
Om al de kosten te betalen deden Lin, Lucienne en ik overal op beurzen en kermissen een verkoop van het tijdschrift + maakten we er ook altijd abonnementen. De standgelden werden trouwens steeds door ons betaald. Alleen de postkosten werden gedragen door de VBC.
Lin en ik hebben altijd de financiële kant op ons genomen, tot er in 2001, door Hans gevraagd werd om heel veel tijdschriften te laten drukken en op te zenden naar voorname mensen ?
Toen werd het voor ons onmogelijk om de ganse oplage telkens te betalen, die liep toen telkens op tot 1.500 euro per nummer, plus waren er van af 2010 ook geen beurzen en standen meer.
Vanaf 2001 hebben we zelf ook duizenden foto’s genomen in China. Het aantal abonnees blijft ongeveer jaar na jaar hetzelfde maar de leden verminderen sterk.

Zoals u merkt starten we de 40e jaargang.
We kregen begin december een mail van de Chinese ambassadeur of wij het goed vonden dat hij voor deze gelegenheid een artikel over de grote veranderingen sinds de start van ‘China Vandaag’ in China maakt.
We waren zeer vereerd dat de Chinese ambassadeur van deze gelegenheid ’40 jaar China Vandaag’ gebruik maakte om China Vandaag te feliciteren.
Nu is het wachten tot die vervelende COVID-19 eindelijk sterft. Dan kunnen we pas echt deze verjaardag vieren.”

Over COVID-19
“Het wordt hoog tijd dat alles weer normaal wordt wan het duurt veel te lang. We trachten het ook vrolijk te houden maar dat lukt hoe langer hoe minder; We komen haast niet buiten en zien ook geen vrienden meer in levende lijve. …. geniet van de, al is het nog even wachten, komende lente en de bloemen.”
LAATSTE PLANNEN
Ziehier datgene wat Ans laatste plannen met China Vandaag zouden worden:
“In april zetten we de bespreking van het boek van Fien en in juni dat van Mahbubani. De bronnen ook graag binnen tegen 1 maart. We hebben aan Hongjie een voorstelling gevraagd van zijn vereniging te Beijing waar de VBC nu een contract mee heeft.”

Reactie versturen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Agenda

  « augustus 2022 » loading...
  M T W T F S S
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4

© 2020 Association Belgique-Chine