Webinar Chinese poëzie lezen

ActiviteitenReacties uitgeschakeld voor Webinar Chinese poëzie lezen

Over de opkomst van China als wereldmacht is de laatste tijd veel te doen, maar de literatuur blijft daarbij nog altijd erg onderbelicht. Toch is de literatuur en juist de poëzie een mooie manier om meer inzicht te krijgen in de cultuur en achtergrond van een land waarvan de invloed almaar groter wordt. In januari 2022 organiseert Silvia Marijnissen weer vijf online workshops waarin ze ingaat op de verschillende aspecten van de moderne en klassieke Chineestalige poëzie zodat de deelnemers ervaren wat die ons te bieden heeft. Het lezen van de poëzie uit zo’n andere cultuur opent een geheel nieuwe wereld.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor geïnteresseerde lezers, voorkennis is niet nodig. We lezen de gedichten in Nederlandse vertaling; de deelnemers krijgen vooraf per mail een leeswijzer opgestuurd met daarin een paar gedichten. Elke avond wordt aan een thema gewijd, waarin een paar dichters centraal staan. Tijdens de sessie komen vragen aan de orde als: Hoe lees je een Chinees gedicht? In wat voor opzicht is een Chinees gedicht anders dan een Nederlands of westers gedicht? Hoe is de relatie tussen maatschappij en poëzie, tussen filosofie en poëzie? Moet je iets van de Chinese cultuur weten om een Chinees gedicht te kunnen begrijpen? Af en toe gaan we natuurlijk ook in op de Chinese taal en het vertalen daarvan. Afhankelijk van de dichteres/dichter kijken we naar allerlei verschillende aspecten van de poëzie, zoals: klank, ritme, woordbetekenis, zinsbouw, intertekstualiteit, interpunctie, humor. Het fijne aan een goed gedicht is dat het geen houdbaarheidsdatum heeft en grenzen overstijgt!


Klassieke landschapspoëzie
:
 Tao Yuanming, Han Shan, Du Fu (6 januari)

Maatschappij versus individu: Jidi Majia en Wang Jiaxin uit de Volksrepubliek China (13 januari)

Melancholie: Shang Ch’in en Yang Mu (Taiwan) (20 januari)

Experimenten met beeld en klank: Chen Li, Hsia Yu (Taiwan) (27 januari)

De rol van het feminisme: Ye Mimi (Taiwan) en Zheng Xiaoqiong (China) (3 februari)

Aanvang: 20.00 uur. Duur: 1,5 uur. Online via Microsoft Teams

Een passe-partout voor de reeks van 5 kost € 60 euro of € 75 met een gratis dichtbundel, te kiezen uit: Jidi Majia, Wang Jiaxin, Ye Mimi, Yang Mu, Hsia Yu, Shang Ch’in of Chen Li.

Leden van de vereniging België-China krijgen voor de cursus in januari € 10,00 korting.
Voor meer informatie, zie https://www.silviamarijnissen.nl/leesclub/

Leden kunnen inschrijven via: zino.horemans@belchin.be

Reacties zijn uitgeschakeld.

 • Agenda

  « augustus 2022 » loading...
  M T W T F S S
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4

© 2020 Association Belgique-Chine